Pepper - marketing, brand & media
imageLoader

Svijet marketinga i brendinga neprestano se mijenja, evoluira i vrlo je izraženo podložno trendovima koje se manisfestiraju kao nove fraze i izrazi. Tako u zadnje vrijeme sve više čujemo o hiperlociranju, netiketiranju, retargetingu, storitelingu... Sjećate se, ne tako davno kada nismo imali pojma što su i tko influenseri? Niti influenseri nisu znali što su influenseri, a sada već čitamo naslove „Influencer marketing is dead“. Osim fensi riječi imamo i fensi kratice, primjerice AI, KPI, ORM, CRM, DM, CPC, CPA, CTR... Ukoliko ste poduzetnik ili voditelj poduzeća, naravno da nije važno poznavati svu terminologiju, stoga vam razjašnjavamo nekoliko onih nekoliko zaista bitnih, koje vam mogu pomoći u procesu ostvarenja veće vrijednosti vašeg brenda i poduzeća, što će dovesti do povećanja prihoda od prodaje.

Koje brend izraze trebate poznavati ako ste mali ili srednji poduzetnik?

BREND

Ova svima poznata riječ vrlo se često pogrešno koristi. Zapravo, jedna od najvećih zabluda u našoj industriji je upravo upotreba riječi brend. Dakle, on nikako nije samo logo tvrtke. Logo zapravo predstavlja vizualni izričaj brenda i tek je jedan njegov dio. Ako brend gledamo kao osobu tada je logo odjeća i frizura, ali osobu čini njezina energija, vjerovanja, djelovanja... Brend je bit tvrtke, njegova esencija. To je sve što ono što predstavljate, ne samo proizvodi ili usluge koje nudite, već i korporativna kultura, vrijednosti, način komunikacije, ljudi koji vas predstavljaju... Brend treba biti vidljiv u svakoj pori vaše organizacije.


SLOGAN

Slogan je kratka, pamtljiva fraza koja za cilj ima brzo objasniti vaš brend, jednako kako to čini njegov vizualni izričaj – logo. Odluke o kupnji događaju se jako brzo, pogotovo na zasićenom tržištu proizvoda i usluga široke potrošnje. Slogan vam pomaže da se brže i kvalitetnije povežete sa ciljanom skupinom, koja će vas sloganom bolje razumjeti. Bolje razumjevanje brenda dovodi do povećanja vjerojatnosti za kupnjom. A to je razlog zašto vam treba slogan. Naravno, samo ako je dobar.


Primjer: Ako planirate odmor ili godišnji za djecu i tražite lokaciju prilagođenu klincima na kojoj će biti izvan sebe od sreće, sasvim je logično da ćete u obzir uzeti „Najsretnije mjesto na planeti“ što je vrlo jednostavan i učinkovit slogan Disneylanda.


SVRHA I VRIJEDNOST BRENDA

Svrha brenda je jedinstvena prednost kojom doprinosite vašem okruženju. Ona predstavlja misao vodilju za sve djelatnike i vanjske suradnike koji su uključeni u stvaranje krajnjeg proizvoda ili doživljaja, a artikuliranu svrhu brenda dobiti ćete odgovorom na slijedeće pitanje: Kako i čime pridonosim boljitku zajednice, dok ujedno jačam i vlastito poslovanje. Pojam svrhe brenda se često zapostavlja u našim poduzećima iako je to jedna od prvih stvari koju trebate objasniti svima koji su uključeni u njegovu produkciju, a u idealnom svijetu svi uključeni su kompatibilni sa brendom, ili ga barem jako dobro razumiju.


Primjer: Dove kozmetika je svojom kampanjom #StvarnaLjepota napravio značajan pomak od same prodaje sapuna. Oni koriste svoj brand kako bi pomogli u poboljšanju percepcije različitosti ženskih tijela. Prepoznali su problem nerealnih standarda ljepote koji se promoviraju u kozmetičkoj industriji i založili su se za predstavljanje realnog izgleda ženskog tijela i njegovih različitosti. Ovim su potezom stekli povjerenje žena diljem svijeta. Koliko su duboko ušli u ovu problematiku, možete provjeriti na njihovom webu.


BRAND STORY (priča o brendu)

Mnogi misle da je njihov brand story povijest razvoja poduzeća ili nešto što je rezultat brainstorminga na sastanku marketinga, što zapravo i nije pogrešno, jer može postati esencijalni dio vaše priče. Ipak u stvarnosti, brand story treba izazvati emociju i obavezno treba biti inspirativan. Sjetite se Stevea Jobsa. Apple ne bi bio to što jest bez njega i njegove priče.


Primjer: Super je vidjeti kako naši OPG-ovi i proizvođači pričaju priče o svojim pranonićima koji su maslinovo ulje, vino ili džemove proizvodili prirodno, uz puno ljubavi i odricanja, posvetivši čitav život stvaranju kvalitetnog proizvoda. Ovo je način na koji se mali proizvođač može nositi s velikima, jer će zbog osjećaja tradicije i pravih vrijednosti dobar dio potrošača svoje povjerenje pokloniti primjerice rakiji Nono Eufemio prije, nego nekoj generičkoj travarici velikog proizvođača. Džemovi Dida Boža predstavljaju sličan i poznatiji primjer.


POZICIONIRANJE BRENDA

Pozicioniranje brenda opisuje kako se vaš brend razlikuje od konkurencije, te gdje se on na tržištu i u okviru određene industrije nalazi. Konkretnije, koliki tržišni udio zauzima, kako se vrijednosno percipira u odnosu na konkurente, koji profil korisnika će ga kupiti i koje su to specifičnosti koje mu osiguravaju plasman. Dakle, pozicioniranje brenda je određivanje granica dosega vašeg brenda na tržištu (dijagnostički gledano), odnosno određivanje njegovih potencijalnih i ciljanih granica (strateško pozicioniranje).


Primjer: Rimac sportski automobili nisu plasirani samo onima koji žele izgledati cool vozeći sportski auto, već je riječ o čitavoj jednoj novoj filozofiji, tehnologiji koja je prati i ljudima koji je podržavaju. Osobe koje kupuju Rimac automobile, ne kupuju ih samo zato što su jurilice, oni kupuju novu viziju budućnosti, na isti način na koji kupci marke Volvo kupuju osjećaj sigurnosti.  


BRAND EQUITY 

Znači vrijednost tržišne marke koja se ne bilježi numerički, već razinom svjesnosti o postojanju brenda. Tako Coca Cola ima najveći brand equity na svijetu, jer je poznata najvećem broju stanovnika na kugli zemaljskoj. Zadatak vašeg odjela marketinga je da unutar ciljane skupine osigura maksimalno moguću prepoznatljivost tržišne marke, čime će otvoriti put prodaji za učinkovito djelovanje.


Dobro posloženi gore navedeni elementi, put su do ostvarenja visokog brand equity-a. 

želite podijeliti?

FacebookLinkedIn

Preporučene teme

+0
clap